Massage

Massage finns i en mängd olika former och varianter, här på Vasaplatsens Hälso och friskvård arbetar vi framförallt med klassisk svensk massage. Denna form av massage utvecklade sav sjukgymknasten Ling i början av 1800-talet och har sedan dess spridit sig. Det var Lings tro på massagens positiva hälsoeffekt som gjorde att utvecklingen satte fart. Enligt Ling kunde inte bara muskler, ligament och leder påverkas med massagen utan även de inre organen såsom hjärta och lever. Den massagebehandling som ges här på Vasaplatsens Hälso- och friskvård är dock uteslutande inriktad mot att behandla muskulära spänningar dess följder.

Vad är Massage?

Massage är en kombination av tryck och töjningar för att bearbeta muskler och hud. Branschrådet Svensk Massage använder sig av följande två definitioner för att beskriva massage:

Massage är en manuell teknik för att, genom en kombination av tryck och töjning, bearbeta i huvudsak hud och muskelvävnad.

Muskeltöjning är en teknik för att direkt påverka musklers spänning, elasticitet och rörelseförmåga och därmed indirekt även leders rörlighet.

I själva massagebehandlingen ges dessa tryck och töjningar i en lugn och mjuk takt för att skapa avslappning i både kropp och sinne. Genom dessa beröringar sker en frisättning av hormonet oxytosin vilket förenklat kan ses som ett lugn och ro hormon. Det har en mängd olika effekter på kroppen men det kan beskrivas som ett hormon som har en generellt dämpande effekt på stress, spänningar och smärta. Lokalt i muskulaturen sker vid massagen en generell ökning av blodcirkulationen och att spänningar i musklerna ger efter när strukturerna töjs och sträcks. Vilket resulterar i en skönt avslappnad och mjuk muskulatur.

Comments are closed.